Henrik Palsmar

Henrik Palsmar

Her publicerer jeg

politiske opstød
og tekster om musik

Thomas Laub

MusikPosted by Henrik Mon, July 09, 2018 23:47:30


Genhør med Thomas Laub

Om forholdet mellem Laubs gudstjenestesyn og hans ideer om

salmemelodier, kirkemusik, kunst og subjektivitet.


Revideret version af foredrag holdt på Samfundet Dansk Kirkesangs debatmøde ”Hvad betyderThomas Laub for

kirkesangen i dag?” 4. 6. 2005, senere trykt i Dansk Kirkesangs Årsskrift 2005.  • Comments(0)//blog2.palsmar.dk/#post4

En spirituel bisættelse

MusikPosted by Henrik Mon, July 09, 2018 23:13:30
I 2014 havde vi en ganske særlig begravelse i Johannes Døbers Kirke. Min beretning om det på facebook gik viralt og endte i Kristeligt Dagblad

…saa vi til hjemmet haste i Himlens frydesal!

Allerede mens jeg spiller forspil til ’I østen stiger’, nærmer den krumbøjede grønlænder sig kisten med sin lille urtepose …

Kommunal bisættelse. Den hjemløse P har forladt sin faste ølbænk for at rejse til et forhåbentlig bedre og bekvemmere udskænkningssted. Familien har fralagt sig ethvert ansvar, men næsten 40 af de husvilde venner fra byens pladser er dukket op for at tage afsked. Sjældent har jeg set så mange Hus Forbi-jakker samlet. Der er ægte sorg, guldbajerdåser og Rød Aalborg i halv abe-størrelse i store mængder på kirkebænkene. Grønlænderne sætter sig på gulvet til højre for kisten. Inden vi går i gang, er flere oppe for at banke på kistelåget, for ’vi ska sgu da lige høre om han er der’. Men de sidder fredeligt, mens jeg spiller C-durpræludiet fra Das Wohltemperierte Klavier I på flyglet og præsten siger velkommen (’Tak skal du ha’) og annoncerer første salme.

Da vi når til ’Et glimt fra Paradisets Kyst, hvor livets abbild gror’, begynder den lille grønlænder gavmildt at strø fint skåret hashish ud over kisten.

Under muntre tilråb af ’Ja, han var sgu en fin fyr’ og ’Du er sgu go nok, dameprast’ taler præsten afslappet og humant om afskeden med P, som var et venligt, hjælpsomt menneske, der kunne tale med alle.

Så trykker jeg på ghettoblasteren, der spiller Kim Larsens ’Skibet hedder Christianshavns Kanal’, en medrivende, sørgmunter sang, som P har holdt meget af.

En mand på forreste række med skævtsiddende briller, et svindende blåt øje og håndledet i bind går frem. Han slår ud med armene, så hans dåsebajer sprøjter til alle sider, mens han opildner forsamlingen til at rejse sig og synge med. Mens de sørgende rocker og kvæder af karsken bælg og grønlænderne danser, hælder han øl ud over kistens blomsterdekoration i korsets tegn. En skægget, tandløs halvrockertype i lædervest på anden række følger hans eksempel, hvorefter den første mand gir P et par ekstra skvæt. Oasisen under blomsterne suger taknemmeligt de gyldne dråber til sig.

Der lyder tilfreds sukken, da sangen er forbi, og under afsyngelsen af ’Til himlene rækker’ er der varme omfavnelser på kryds og tværs. Bortset fra enkelte fnis og tilråb er der andægtig tavshed under jordpåkastelsen, de fleste mumler med på Fadervor, og da præsten har lyst velsignelsen, siger alle højtideligt og dybttonigt amen, mens de slår korsets tegn foran sig med øllerne.

Vi tiltror ikke forsamlingen at bære kisten ned af kirketrappen, men de skubber katafalken smukt ud i elevatoren, mens jeg giver min til dato mest salonagtige klaverudgave af ’Om lidt bli’r det stille’. Har ikke studeret ’Nonnens Bøn’ på universitetet for ingenting!

Ved rustvognen ser bedemanden mistrøstigt til, mens forsamlingen stænker mere øl på den hjemløse P, der nu drager mod de evige boliger via et pit stop i en etværelses med skruelåg

Se teksten i Kristeligt Dagblad
https://www.kristeligt-dagblad.dk/kirke-tro/billeder-fra-begravelsen-af-en-hjeml%C3%B8s
  • Comments(0)//blog2.palsmar.dk/#post3

Beethoven og EU

MusikPosted by Henrik Mon, July 09, 2018 23:07:54

EU's Symbolværdi

eller om værdien af Unionens symboler

I 2004 diskuteredes et forslag til ny forfatning for EU, der skulle afløse Nice-traktaten. Teksten ser kritisk på de foreslåede symboler, Euroen, EU-dagen 9.5, 12stjerneflaget, devisen forenet i mangfoldighed og først og fremmest den tekstløse hymne fra Beethovens 9. symfoni.
  • Comments(0)//blog2.palsmar.dk/#post2

Rousseau and music

MusikPosted by Henrik Mon, July 09, 2018 22:55:47
Bartering Love in Arcadia - Rousseau and music
Paper read at the Conference: Looking for Rousseau International Conference Celebrating the 300th Anniversary of Jean-Jacques 9. – 10. November 2012 At the Department of Education (DPU). Aarhus University.

  • Comments(0)//blog2.palsmar.dk/#post1